Νέα Ζηλανδία: Η πρώτη χώρα στο κόσμο που αναγνώρισε τα ζώα ως ευφυή όντα

Η Νέα Ζηλανδία απότελεί χώρα-πρότυπο στα θέματα της προστασίας των ζώων. Το περασμένο Μάιο, επικυρώθηκε η τροποποίηση του νόμου για τη προστασία των ζώων (Animal Welfare Amendment Bill), σύμφωνα με τον οποίο, όχι μόνο καταργούνται τα πειράματα σε ζώα, αλλά αναγνωρίζονται και ως ευφυή όντα.

Κάθε χρόνο 115.000.000 ζώα θυσιάζονται στο βωμό της επιστήμης, σε δοκιμές για φάρμακα, καλυντικά και διάφορα άλλα πειράματα. Εδώ και δεκαετίες, το θέμα των πειραμάτων σε ζώα, ανάμεσα σε εταιρείες και οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων. Οι πρώτοι θεωρούν ότι τα ζώα είναι υποκατάστατα των ανθρώπων σε δοκιμές που μπορούν να σώσουν ζωές. Οι οργανώσεις αντιτείνουν ότι τα ζώα υπόκεινται σε πόνο και βασανιστήρια, πολλές φορές δίχως λόγο και αποτέλεσμα.


Η Νέα Ζηλανδία πέρασε το σχετικό νόμο, που όχι μόνο καταργεί τις δοκιμές σε ζώα, αλλά επιβάλει και μεγάλα πρόστιμα στους παραβάτες. Συγκεκριμένα προβλέπονται ποινές φυλακισης 5 ετών και πρόστιμα 100.000 δολαρίων όταν προκειται για ένα άτομο που παραβαίνει το νόμο και 500.000 δολαρίων όταν πρόκειται για εταιρεία.


Η Νέα Ζηλανδία είναι πρωτοπορος και για το γεγονός ότι αναγνωρίζει τα ζώα ως νοήμονα όντα που βιώνουν συναισθήματα όπως φόβο, πανικό κτλ, όπως και ο άνθρωπος. Ας ελπίσουμε ότι το παράδειγμα αυτής της χώρας θα βρεί μιμητές σε όλο το κόσμο, ούτως ώστε να απαγορευτεί ο βασανισμός αθώων ψυχών στο βωμό της επιστήμης και της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.


Γιατί είναι τόσο σημαντικη αυτή η εξέλιξη;


Πέρα από τη σωτηρία χιλιάδων ζώων που δε θα θυσιαστουν σε δοκιμες προΙόντων για χάρη της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, η αναγνώριση της νοημοσύνης στα ζώα, τους δίνει στοιχειώδη δικαιώματα που πλησιάζουν αυτά των ανθρώπων. Τα ζώα στη Νέα Ζηλανδία συνεχιζουν να χρησιμοποιούνται ως πηγή τροφής, αλλά έχουν ληφθεί μέτρα που εμποδίζουν το βασανισμό κατά τη θανάτωση και την επεξεργασία τους.


Η επιστήμη έχει καταφέρει να δημιουργησει τεχνητό κρέας, αλλά, προς το παρόν, η διαδικασία είναι ακριβή και αναξιόπιστη. Το 2013, παρουσιάστηκε το πρώτο μπιφτέκιπου είχε κατασκευαστεί από ''καλλιεργημένο'' κρέας. Παρά τις αντιδράσεις από μερίδα του πληθυσμού, υπολογίζεται πως σε 20-30 χρόνια, η τεχνολογία, θα έχει φτασει στο επίπεδο να προσφέρει τεχνητό κρέας σε μαζική παραγωγή με προδιαγραφές ΄που θα ξεπερνούν αυτές του φυσικού κρέατος.


Η αποδοχή του τεχνητού κρέατος ως εναλλακτική πηγή τροφής, θα έσωζε εκατοντάδες εκατομμύρια ζώα από το σφαγείο κάθε χρονο.

Subscribe

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)