Γιατί οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν ελληνικές μετοχές;Είναι πιθανόν να ξέρουν κάτι;

Είναι πιθανόν οι ξένοι επενδυτές να ξέρουν κάτι; Μήπως πιστεύουν πως οι φωνές για «πτώχευση», «καταστροφή», «έξοδο απ’ το ευρώ», ενέχουν ίχνη πολιτικής σκοπιμότητας και είναι κάπως μακριά απ’ την πραγματικότητα; 
Κάποτε ο Κώστας Σημίτης, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, υποστήριξε ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα σκαρφάλωνε στις 7.500 μονάδες επειδή η κυβέρνηση του είχε εξασφαλίσει συνθήκες μόνιμης ανάπτυξης για την χώρα.

Σε άρθρο με τίτλο «Ακόμα πιο ψηλά το Χρηματιστήριο –Τι εκτιμά ο Γ. Παπαντωνίου», στις 19/09/1999 η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έγραφε μεταξύ άλλων: «Όταν τα επιτόκια αρχίσουν το 2000 να υποχωρούν τότε το σύνολο των αποταμιευτών θα αναζητήσει νέες διεξόδους και το πιθανότερο είναι να κατευθυνθούν προς τη Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα η ζήτηση μετοχών να φθάσει σε υψηλά επίπεδα. Ακόμη υπολογίζει σε αύξηση της ζήτησης των μετοχών και από το εξωτερικό, πράγμα που θα σημειωθεί με την αναβάθμιση της Σοφοκλέους από αναδυόμενη αγορά σε κύρια. Όλα τα στοιχεία βεβαιώνουν πως τη στιγμή που θα συμβεί αυτό θα εισρεύσουν στη χώρα περίπου 3 δισ. δολ. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων μπορεί μεσοπρόθεσμα να ωθήσει το γενικό δείκτη μέχρι τις 7.500 μονάδες, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας».
Τι συνέβη τελικά; Το χρηματιστήριο κατέρρευσε οδηγώντας σε μία τεράστια αναδιαμονή του πλούτου που είχε συσσωρευτεί σε αυτό επί πέντε χρόνια, η οποία ξεπερνούσε κατά πολύ ακόμη και το σημερινό ΑΕΠ της Ελλάδας, αφήνοντας εκατομμύρια μικρομεσαίους Έλληνες στον άσο και ανοίγοντας το δρόμο για τον υπερδανεισμό των ετών 2001-2007.
Σήμερα, δεν είναι η θριαμβολογία που βολεύει πολιτικά αλλά η κινδυνολογία. Πόσες φορές γράφτηκε και ειπώθηκε το τελευταίο διάστημα ότι οι «αγορές» τιμωρούν την Ελλάδα και οι ξένοι επενδυτές ξεπουλούν, μαζικά, ελληνικές μετοχές;  Ιδιαίτερα σε σχέση με το ελληνικό χρηματιστήριο πόσα δημοσιεύματα κατέκλυσαν τα ΜΜΕ και πόσες αναφορές έγιναν από πολιτικούς, ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, πως οι ξένοι επενδυτές τρομοκρατημένοι άλλοτε από την πολιτική αστάθεια, άλλοτε από το κίνδυνο πτώχευσης ή GRexit, εγκαταλείπουν μαζικά το ελληνικό χρηματιστήριο.
Αφού το λένε όλοι θα είναι αλήθεια σωστά; Λάθος.
Συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ (11.622,07 εκατ. ή 25,4%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανήλθε το Δεκέμβριο  σε 45,9%, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 1,3%, συγκριτικά με τον Νοέμβριο. Ο Δεκέμβριος ήταν ο 26ος συνεχόμενος μήνας που οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπερέβησαν τις εκροές. Τον Δεκέμβριο 2014 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξης των 219,11 εκατ. Ευρώ.
Και τότε ποιοι πούλησαν; Πώς βούλιαξε το Χρηματιστήριο;  Το Δεκέμβριο οι Έλληνες επενδυτές  πούλησαν μετοχές ύψους 207,64 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσες αγόρασαν οι ξένοι. Η κινδυνολογία έπεισε του Έλληνες μικροεπενδυτές να πουλήσουν στα χαμηλά αλλά όχι και τους ξένους οι οποίοι αγόρασαν.
Είναι πιθανόν οι ξένοι επενδυτές να ξέρουν κάτι; Μήπως πιστεύουν πως οι φωνές για «πτώχευση», «καταστροφή», «έξοδο απ’ το ευρώ», ενέχουν ίχνη πολιτικής σκοπιμότητας και είναι κάπως μακριά απ’ την πραγματικότητα;
Αποκλείεται. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως οι πολιτικοί κερδοσκοπούν με το μέλλον της χώρας για προσωπικό τους όφελος. Και αυτό δε συμβαίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Subscribe

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)