Τι συμβαίνει με τα ομόλογα;

Το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου αποδοχής προσφορών στο πλαίσιο της διαδικασίας επαναγοράς εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση,σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στo deal.
Την ίδια ώρα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr ότι....

τίποτα δεν αποκλείεται, ενώ το ζήτημα της τελικής «αποτίμησης» της επαναγοράς συζητείται σήμερα σε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να εξεταστούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας και να γίνει μία πιο ουσιαστική εκτίμηση της κατάστασης.
Σε αυτό το πλαίσιο, από τη στιγμή που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το ποσό που συγκεντρώθηκε δεν έφτασε τελικά τα 30 δισ. ευρώ (εκτιμάται μεταξύ 26-28 δισ. ευρώ) θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι πιθανές λύσεις. Μία από αυτές είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες είχε αποφασιστεί να λειτουργήσουν ως... back up, προσφέροντας στην αρχή ένα μεγάλο ποσοστό των ομολόγων που κατέχουν. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαθέσουν και τα υπόλοιπα ομόλογα, κλείνοντας την «τρύπα» για την επίτευξη του στόχου.
Έτσι, δεν αποκλείεται να ανοίξει εκ νέου το βιβλίο προσφορών, για μία ή δύο ημέρες, ώστε να επιτευχθεί το 100% του στόχου, είτε με τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, είτε με νέες προσφορές από το εξωτερικό. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μετά την ενημέρωση του Euro Working Group. Άλλωστε, χθες βράδυ, κορυφαία τραπεζική πηγή δήλωνε στο Capital.gr σχετικά με τη διαδικασία ότι «πήγε καλά, αλλά όχι αρκετά καλά».
Όπως μετέδωσε το Capital.gr, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας προσδιόριζε το βράδυ της Παρασκευής τον λογαριασμό στα 26,7-27 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ προερχόταν από ελληνικές τράπεζες (δηλαδή είχαν μετάσχει με τα 2/3 των ομολόγων τους) και τα υπόλοιπα ήταν με τη συμμετοχή των ξένων. Άλλες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η καταμέτρηση συνεχίζεται. Στόχος είναι να προσεγγίσει τα 30 δισ. ευρώ ή δυνατόν να τα ξεπεράσει. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τότε οι ελληνικές τράπεζες φέρεται ότι είναι έτοιμες να μετάσχουν και με μέρος των ομολόγων που δεν περιλαμβάνεται μέχρι στιγμής στην ανταλλαγή (δηλ. με μέρος από το 1/3 που παραμένει εκτός).
Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η ελληνική πλευρά εξετάζει την παράταση της περιόδου κατάθεσης προσφορών, ανοίγοντας το βιβλίο ξανά αύριο, μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, μία ημέρα πριν το Eurogroup της Πέμπτης, όταν θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μόναχο.
capital.gr

Subscribe

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)