ΠΏΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΏΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΆ ΠΟΥ ΜΙΣΕΊΣ




Αν κάθε φορά που το ξυπνητήρι σημαίνει την ώρα για να πας στη δουλειά, εσύ φέρεσαι σαν 10χρονο που υποκρίνεται ότι έχει πονόκοιλο για να αποφύγει το σχολείο, τα πράγματα είναι σοβαρά.
Είναι φορές που νιώθεις ότι η παροιμία «η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη» ισχύει από την αρχή της μέχρι το τέλος για εσένα. Το σώμα σου πονάει, οι σφυγμοί σου ανεβαίνουν και στο μυαλό σου προσπαθείς να υπολογίσεις πόσο μεγάλο είναι το ψυχολογικό κόστος αυτής κι αν αξίζει να την κάνεις. Ήρθε η ώρα, φίλε μου, να παραδεχτείς ότι μισείς τη δουλειά σου.
Μη νομίζεις, λίγο πολύ, οι περισσότεροι εργαζόμενοι νιώθουν ακριβώς ό,τι κι εσύ. Όμως με την οικονομία να πηγαίνει κατά διαόλου και τις εταιρείες να μειώνουν συνεχώς το προσωπικό τους, το να κάνεις αλλαγή στην καριέρα σου, μάλλον ενέχει τεράστιους κινδύνους.


Όσοι δεν ξέρουν τι σου συμβαίνει υποστηρίζουν ότι θα ήσουν τρελός αν άφηνες τη σιγουριά που σου προσφέρει το επάγγελμα που κάνεις, αλλά δεν ξέρουν ότι εσύ θα μπορούσες να ζήσεις και στην ανέχεια προκειμένου να αποφύγεις άλλο ένα brainstorming.
Αυτή όμως είναι η πικρή αλήθεια: προς το παρόν δε μπορείς να πας πουθενά και η μόνη λύση είναι να κάνεις τις περιστάσεις όσο το δυνατόν καλύτερες, ώστε να είσαι κι εσύ καλά. Εκτός αυτού, το γεγονός ότι μισείς τη δουλειά σου δε σημαίνει ότι δε μπορείς να κερδίσεις κάποια πράγματα από αυτή. Εδώ βρίσκονται ορισμένα tips για να βγάλεις κέρδος από το μίσος σου.
Χτίσε προσωπικές σχέσεις
Για να κρατήσεις τον εαυτό σου πνευματικά υγιή χωρίς να κοιτάς τους συνδετήρες ως πιθανά όπλα αυτοχειρίας, προσπάθησε να μετατρέψεις τις εργασιακές σου εμπειρίες σε όσο πιο ευχάριστες γίνεται. Η δουλειά που κάνεις μπορεί να είναι ανυπόφορη, αλλά αν απολαμβάνεις την παρέα των συναδέλφων σου, δε θα είναι δύσκολο να περάσει η μέρα. Φαντάσου να ήσουν στην ίδια δουλειά με τους κολλητούς σου. Ακόμα κι ανθρακωρύχος στο Βέλγιο να ήσουν, δε θα σε ένοιαζε καθόλου. Πρώτα απ’ όλα πλεύρισε όλους τους προϊσταμένους σου, ώστε όχι μόνο να κερδίσεις γνώσεις από αυτούς, αλλά να κάνεις και το απαραίτητο γλείψιμο (δε βλάπτει όλες τις φορές). Επίσης, δώσε σημασία σε όλους τους νεοφερμένους. Γίνε ο δάσκαλός τους. Θα σε έχουν για θεό τους.
Η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων με συναδέλφους αποτελεί μία πολύ έξυπνη κίνηση. Γνωρίζουν κόσμο σε άλλες εταιρείες κι έχουν διασυνδέσεις που σύντομα θα γίνουν και δικές σου. Μπορεί σύντομα να βρεθείς σε νέα δουλειά. Μη νιώθεις άσχημα, άλλωστε κι εκείνοι κάτι ανάλογο κάνουν.
Ανακατέψου σε όλα
Θυμάσαι, μικρό παιδί που ήσουν, τις πρώτες μέρες στο σχολείο που δεν ήξερες κανέναν και σίγουρα δεν αναπολείς με νοσταλγία τις στιγμές αυτές; Τι έκανες; Ό,τι περνούσε από το χέρι σου για να γίνεις ένα με τους άλλους. Το ίδιο θα κάνεις και στη δουλειά. Βρες το project εκείνο που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον και πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες σου. Έτσι και θα συναναστραφείς μαζί τους, αλλά κι αν μείνουν ευχαριστημένοι από τη δουλειά σου, σίγουρα θα σε υπολογίσουν και στην επόμενη. Έτσι, σιγά σιγά μπορεί να βρεθείς σε άλλο γραφείο, με άλλους συναδέλφους, σε ανώτερη θέση. Δεν το λες κακό αυτό, ε;
Αν πάλι δεν «παίζει» τίποτα καλό, μάθε τι είναι αυτό που ενοχλεί τους συναδέλφους σου στο γραφείο και προσπάθησε να βελτιώσεις εσύ την κατάσταση, από τη μάρκα του καφέ, μέχρι την καθαρίστρια που δεν ξεσκονίζει καθημερινά τις οθόνες των υπολογιστών. Με το να προτείνεις ορισμένες λύσεις κι αλλαγές που θα ωφελήσουν όλο το τμήμα που εργάζεσαι, θα βελτιώσεις και τις δικές σου συνθήκες εργασίας.
Μάθε για τη δουλειά που πραγματικά θέλεις
Έχεις αντιληφθεί ότι δεν είναι η εταιρεία που μισείς, αλλά η δουλειά που κάνεις. Αναζήτησε στο χώρο που βρίσκεσαι τη δουλειά που πραγματικά θα σε ικανοποιούσε και ρώτα, αν αυτό τον καιρό γίνονται προσλήψεις ή αν μπορεί να γίνει μία εσωτερική μετακίνηση.
Τόλμησε να κάνεις μία αλλαγή καριέρας. Αν σου δοθεί η ευκαιρία και ξέρεις ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις, άρπαξέ τη χωρίς πολλές σκέψεις. Αν αποτύχεις και φτάσεις σε σημείο να μισείς και το νέο σου εγχείρημα, απλά σκέψου ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά από την προηγούμενη κατάσταση, αλλά ότι τουλάχιστον προσπάθησες.
Απόδρασε
Είσαι σε μία φάση που έχεις βρει 31 τρόπους για να αυτοκτονήσεις με κόλλες Α4. Πρέπει οπωσδήποτε να την κάνεις από ‘κει μέσα γιατί τα πράγματα έχουν αρχίσει να αγριεύουν. Το συμβόλαιό σου αναφέρει τη φυσική σου παρουσία στο γραφείο, αλλά πουθενά δεν αναγράφει για την πνευματική. Ναι, μπορούν να υπάρχουν στιγμές απόδρασης κατά τη διάρκεια της μέρας. Μπορείς να διαλογίζεσαι (με τα μάτια ανοιχτά όμως) ή να έχεις ένα σημειωματάριο ώστε να γράφεις τις ιδέες σου. Μπορείς να ακούσεις μουσική από τον υπολογιστή σου, ακόμα και να διαβάσεις βιβλίο στο διαδίκτυο.
Σιγουρέψου ότι θα αναζητάς οποιαδήποτε ευκαιρία για να βγεις εκτός γραφείου, όποτε αυτό είναι εφικτό. Αν μπορείς να βγαίνεις για το μεσημεριανό γεύμα, ακόμα καλύτερα.
Το τέλος πλησιάζει
Ακόμα και οι φυλακισμένοι παίρνουν χάρη κάποιες φορές. Θέσε ένα deadline κι αναζήτησε μια νέα δουλειά. Ακόμα κι αν οι προσπάθειές σου αποτύχουν, μην παραιτηθείς από τη δουλειά σου, αλλά προσπάθησε να απολυθείς. Ναι, ξέρω θα θιχτεί το γόητρό σου, αλλά θα μπορείς να μπεις στο ταμείο ανεργίας, να ζεις με τα ψίχουλα και ν’ αναζητάς παράλληλα την επόμενη επαγγελματική σου κίνηση.
http://kakopouli.blogspot.com/2010/04/blog-post_5050.html
http://kostasedessa.blogspot.gr/2011/07/blog-post_1754.html

Subscribe

Οι αναρτήσεις του blog είναι ως επι των πλείστων από άλλες διαδυκτυακές ιστοσελίδες και γίνεται επιλογή τους απο την ομάδα μας. Οι αναρτήσεις δεν σημαίνει οτι αποτελούν και την άποψη μας. Μπορείτε να σχολιάζεται ελεύθερα οτι θέλετε. Μπορείτε επίσης ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
(ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΈΩΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΕΝΗΜΕΡΏΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΑΙΡΈΣΟΥΜΕ.)